“Min mave var flad og roligt med FODMAP”

Anna Källman, havde næsten hele tiden oppustet mave og gasser, der ville ikke komme ud. Hun havde ingen diarré, hun var forstoppet.

– Det var mit daglige liv, der har et problem med maven, " siger hun. Men siden sidste efterår har hun ingen problemer længere. I dag er hun en boblende og glad pige, der er tæt på et smil.

– Jeg tror ikke, jeg kunne føle det godt, " siger hun.

Mave problemer startede i en stresset periode i livet for otte år siden. Der var så meget, der skulle gøres, universitetsstudier, en del tid job to gange på en uge, og en hund, der ville blive efterladt og hentes i børnehave. De første tegn på, at noget var galt var at min mave boblede og lød. I starten kom og gik, de problemer. Men da blev den bekymring i maven mere og mere kroniske. At symptomerne kunne være stress-relaterede lukkede mine øjne, Anna.

– Jeg havde ikke lyst til at ende op med noget, selvom jeg vidste, at jeg havde en masse på én gang, " siger hun.

Som Anna mistanke om laktose – eller gluten intolerance, hun gik til lægen og blev testet for forskellige allergier. Men testen viste ingen udslæt. I stedet, hun fik at vide, at hun led af irritabel tarm syndrom, irritabel tyktarm. Anna testet alle mulige medicin, men intet virkede. Da hun hørte om den kostmetoden FODMAP hun er registreret for et kursus for at lære det grundlæggende. Hun var nødt til at forsøge at udelukke alle kulhydrater, der gærer i maven, herunder alle fire sädesslagen samt mange frugter, grøntsager og laktose.

Fik bedre i tre dage

– Jeg fik det bedre i tre dage. Så jeg kunne glemme, at jeg selv havde en mage, " siger hun. At følge FODMAP diæt kan være kompliceret, nogle gange.

– Det er svært at undgå løg, fordi det er i alt, bouillon og kryddmix, " siger Anna. At gå ud til en restaurant kan også sat til det.

– Derfor har jeg altid med mig i madkassen til at arbejde. Kan jeg pleje mig, så jeg føler mig strålende, " siger hun. Mange der har prøvet og testet Fodmap kan også prøve at genindføre en mad på et tidspunkt. Det er ikke sikkert, at det er lige så følsomme over for alle, nogle kan, for eksempel, tåler laktose på trods af IBS. Anna er begyndt at begyndt at teste, hvad fødevarer hun kan håndtere.

– Avocado var god, men ikke svampe eller løg, desværre.

I tillæg til at hun tilføjet på deres kost i alt, Anna har trukket ned i tempo, og ikke lægge så høje krav til sig selv. Hendes lange to-do liste, som hele tiden gav hende dårlig samvittighed, hun har været skjult. Hertil kommer, at hun er begyndt at spise langsommere.

– Det er svært at lære, men det er virkelig cool, og rart at vide, at jeg kan føle mig normal, " siger hun.

Opsvulmet mave? Prøv FODMAP diæt!

Cashew nødder har et højt FODMAP – og er derfor mindre godt for følsomme maver!

Føler du, at din tarm sundhed vil blive forbedret ved en gluten-fri kost, men ikke udtalt gluten intolerant? Derefter kan du få den såkaldte "mjölmage" og være følsomme over for kulhydrat-rig kost. Løsningen kan være en FODMAP, en kost, der vil hjælpe dig med at udelukke de værste kolhydratbovarna.

Læs mere her!

AF: Maja Lundbäck & Jennie Sandberg BILLEDE: Andrea Björsell

You may also like

Skriv et svar