Kay Pollack: “jeg er langt fra perfekt, og behøver ikke at være der”

Filminstruktør og foredragsholder Kay Pollak er i øjeblikket med sin nye film, og på jorden. Han er også kendt for mottoet "vælg glæde". Men kritikere hævder, at det er farligt at kalde for ensidige positive tanker, for det vil kun føre til vanære og ulykke.

Er det virkelig, at du mener, at vi altid kan vælge at tænke positivt? – Nej, du skal ikke benægte deres følelser, uanset hvad de er. Det sker svære ting i livet. Og i hverdagen, det vil hele tiden op de situationer, at vi reagerer med det samme på. Hvad jeg mener er, at vi alle har lært at tænke i forskellige mønstre, fra barndom, skole og samfund. Mange tager det for givet, at "der er sådan her er jeg, periode", selv når vi har tanker om, at vi ikke på, at alle føler sig godt, hvis vi for eksempel skal du trykke ned på os selv. Mit budskab er, at der er muligheder. At du kan begynde at sætte spørgsmålstegn ved deres tankemønstre og skabe nye, som du føler dig bedre. Når det kommer til sorg, det skal selvfølgelig være i stand til at eksistere og have sin tid. Men det er vigtigt ikke at størkne på lang sigt.

Hvordan gør du? – Når du reagerer på noget, du stoppe op og spørge sig selv: Hvad tænkte jeg, lige før følelse? Virker ideen god for mig? Jeg ønsker at tænke sådan? Der er andre måder at tænke på, som fungerer bedre for mig?

Har du haft det dårligt af dine tanker? – Ja, absolut. For 29 år siden var jeg på et kursus, hvor vi ville arbejde med vores tro. Og pludselig indså jeg, at mit credo var: "jeg er ikke god nok som jeg er". Det var en revolutionerende indsigt. Først da jeg indså, hvor meget disse tanker påvirket mig, uden at jeg selv er opmærksomme på dem. Siden da har jeg arbejdet en del med at tvivle på min selvopfattelse. Jeg er langt fra perfekt, og behøver ikke at være det. Det er, hvordan jeg føler i dag.

Der er en risiko for, at det kan være svært at trække grænser over for andre, hvis du bare fokusere på det positive? – Der er virkelig ikke nogen modsigelse. Manden bliver dårligt behandlet, bør du absolut indstille grænser. Og for at finde ud af, hvordan du skal handle i en bestemt situation, kan du være opmærksom på at deres tanker: Hvordan vil jeg lige nu? Hvad ved jeg? Kan der være alternativer? Ofte er vi ramt af andres adfærd, er derfor, at vi sætter ind i vores negative tanker om os selv i det. Disse spørgsmål hjælper til at se en helt på en anden måde, og skabe en vis afstand til følelserne. Og så kan vi finde enten en accept-metoden, eller stille og roligt tale om, at det ikke er okay.

Kan du tage et eksempel? – På en tale jeg gav sad en mand på forsiden, der vickade på foden hele tiden. Hele hans kropsholdning udstrålede at han var kritisk. "Hvilken arrogance!" Troede jeg. Mine egne tanker om ham gjorde, at jeg mistede min energi og fandt det vanskeligt at fokusere på det foredrag. Jeg gjorde mig bange og sårbar. Men hvad jeg vidste om ham, virkelig? Ikke noget. Alt var bare mine egne tanker, baseret på min egen frygt for ikke at være gode nok. Det hjalp mig til at drage en anden konklusion, nemlig at HAN sikkert var bange for, og derfor skal beskytte deres sårbarhed ved at tage på en skeptisk maske. Og jeg kunne ikke komme til skade, fordi han var ude af balance! Efter at jeg følte mig meget roligere, følte mig ikke i fare længere. Havde han kommer frem bagefter og skældte mig, havde jeg naturligvis var nødt til at sætte en grænse for ham. Men min konklusion, at han er ude af balance, og at det har at gøre med mig, ville stadig stå.

Navn: Kay Pollak Alder: 77 Familie: Hustru og 4 voksne børn Liv: Sunderland Beskæftigelse: Forfatter, foredragsholder, instruktør Styrke: Er stædig, giv mig ikke, indtil jeg havde hver eneste scene som muligt. Svagheder: Bliver let irriteret på mine kolleger, da jeg tror, at de er skødesløse. Men jeg plejer at undskylde lige efter. Spise: Til morgenmad, bare frugt, føler stor på det. Gør det i weekenden: Nu i slutningen af sommeren flyver, og jeg plukke svampe. Elsker at være i skoven!

AF: Anna Carsall BILLEDE: Gunnar Landborn

LÆS MERE:

Kay Pollack: "True påskønnelse er som lightergas"

kay-pollackINSPIRATIONSFILM: Forfatter og foredragsholder Kay Pollack giver en kort og sød videoföreläsning om, hvorfor vi har brug for mere anerkendelse i hverdagen. Kay Pollack: "True påskønnelse er som lightergas"

GAD – når du bliver syg af bekymring for real!

kvinna-angest

Du kan faktisk blive syg af bekymring. Lær at læse og håndtere advarselstegn her! Læs mere: GAD – når du bliver syg af bekymring for real!

De tanker, der forlænger livet

Tänk om, tänk rätt - och lev längre!Tror lige og leve længere. MåBra vil guide dig til nye måder at tænke på, at gavne sundheden! Læs mere: Tanker, der forlænger livet

You may also like

Skriv et svar