“Jeg har en fedtlever?”

Spørgsmål:

Efter ferien har jeg set, at den højre øverste del af min mave ser hævede. Nu er jeg bekymret for, at det er fordi jeg har drukket nogle alkohol i løbet af sommeren. Jeg har drukket gerne to flasker vin og få nogle drinks per uge. Resten af året, jeg drikker måske en flaske vin på lørdag. Kan jeg have fået fordele, eller er hævelse, at jeg har spist usundt?

Bekymret for, om den 49-årige

Svar: Dette er et vanskeligt og følsomt emne, fordi alkohol er så ladet med både positive og negative oplevelser. Men det faktum, at du, i dig selv, nu grunnar af dit forbrug er meget god, og bør tages alvorligt. Jeg kan desværre ikke give dig nogen specifikke oplysninger om det kun formen af din mave – det kan stå for så meget af oppustethed og fedme, og er ikke helt typisk første tegn på leversygdom. Din forvirring over fedtlever sygdom er interessant, fordi staten er blevet mere udbredt, efterhånden som flere er overvægtige. Du kan sige, at fettöverskottet ikke kun set uden for kroppen, som en tyk tøj, men også er inde i kroppen og især i leveren, med lagring af energi og blodsukker at gøre. Det er således ikke kun alkohol, som kan give en fedtlever eller påvirke leverfunktionsprøver – hormoner og vægt kontrol, og tilstanden er mere almindelig hos kvinder. Det er rigtigt, at fedtlever sygdom, der kan skade leveren, så der, med tiden, at alt fungerer dårligere – men der er meget at gøre på vejen, før det går så vidt. Eventuelle skader kan gå tilbage, hvis du trækker ordentligt ned, eller stopper med at drikke.

Det er ikke sikkert, at du har en fedtlever, eller drikke, meget skadelige. For at vurdere, hvor meget du drikker helt sandfærdig, er ikke let, og dit forsøg på at opsummere dit forbrug er godt gjort. Online der er god legitime sider, der Alkoholprofilen, hvor du kan teste dine drikkevaner, eller 1177, hvor du kan læse mere om eventuelle bivirkninger.

Jeg ville virkelig ønske, at det var mindre opladet til at tage spørgsmål op om alkohol i sundhedsvæsenet, og vi arbejder virkelig på at det skulle være således. Hvis du ikke har været til læge i flere år, vil jeg anbefale et sundheds-tjek af blodtryk, blodsukker osv. Det er godt at gøre sådan i din alder.

Gunilla

You may also like

Skriv et svar