“Jeg er bange for mærkelige ting”

Spørgsmål: Jeg bliver ofte bange, for larviga ting, imaginære ting, alt er muligt. Det kan være en lyd, jeg hører, og så jeg begynder at fantasere om, at der er en morder, der sniger sig rundt udenfor huset. Men nogle gange bliver jeg bange og jeg vidste ikke selv hvorfor, føler bare angribe mig.

Jeg får spændt og vejrtrækning hurtigt, pulsen stiger. Jeg ved ikke, hvor jeg skal gøre af mig selv og rokke frem og tilbage, eller gnide hænderne mod hinanden.

Jeg skriver en dagbog, og har et par gange skrevet på tidspunkter, hvor jeg føler mig så her. Når jeg læser teksten senere, det er bare usammenhængende sætninger og ord. Mit spørgsmål til dig er: Hvad kan dette være? Og hvad kan jeg gøre?

Bekymret

Svar: Vi har evnen til at være i stand til at være bange hører til en vigtig del af vores overlevelse. Ellers ville vi ikke være i stand til at vide, hvad der er farligt. Så grunden til at vi er bange for, er helt normal. Men vi nogle gange bliver bange for unødvendige ting eller situationer.

Du skræmmer dig op, når du er på vagt efter noget uventet kan ske, at en sund sætte i gang billeder, og hjernen tænker, at nu, nu sker der noget. Dette gør det muligt for dig at have en rädsleattack, for i det næste øjeblik er i stand til at undslippe. Men fordi man ikke kan flygte fra den forestillede farligt, skal du forsøge at kompensere ved at rokke eller gnider hænderne.

Mit forslag er, at du tænker gennem de situationer, hvor det sker, og hvad du har tendens til at tænke og gøre. Se, hvor ofte du får bange, og hvor sjældent, måske aldrig, noget, der virkelig er sket. Beslutter at gøre på en anden måde, end du normalt gør. For eksempel, når du tror, du hører noget, så roligt, at vente og se, siger til dig selv, at det er dine fantasier, at narre dig, swing, lad dine hænder være stadig.

Måske er det også på forhånd tænker over, hvad der kan ske, og at du så tage med dig disse tanker i rädsleattacken. Være opmærksomme og reagere, så snart du får den mindste antydning af en "hvad hvis der sker noget"-tanke. Og spørg dig selv, hvordan denne frygt, der påvirker dit liv på kort og lang sigt.

Det kan arbejde på at bryde ud af dette for dig selv, men normalt er det hurtigere med cbt terapi. For det er faktisk let at bryde disse tankemönstren med en lille vejledning.

Kerstin

You may also like

Skriv et svar